Rakovina prsu se určitě nesmí podceňovat
Ženy v životě ohrožuje řada nejrůznějších onemocnění stejně, jako muže. Je pravdou, že jedno z nich je opravdu rozšířenější, a tím je rakovina prsu. Jde o maligní nádorové onemocnění jinak označované jako karcinom prsu. Ve své podstatě proti němu není stoprocentní prevence, na druhou stranu můžete udělat dost, abyste tuto nemoc minimalizovali. A to za přispění konzumace vhodných potravin. Jako jsou potraviny dobré na posílení imunity, jsou také ty snižující výskyt rakoviny prsu.
- Každoročně onemocní až sedm tisíc žen v Česku.
- O poznání větší výskyt oproti jiným typům rakoviny.
- Muži mají rakovinu prsu jen v 1 %.
- Většinou se onemocnění projeví ve starším věku.
- Proto by měly ženy po 45. roku života chodit na mamograf.
Rakovina prsu u starších žen
Obecně lze říci, že rakovina prsu postihuje hlavně ženy po přechodu. Rizika se však zvyšují už od 45. roku života, proto jsou většinou pojišťoven hrazena dvě mamografická vyšetření za rok. Rakovina prsu pochopitelně může postihnout i mladší ženy nebo dokonce dívky, jde ale o výjimečné případy vybočující ze statistik.
Když se rakovina prsu podchytí v ten správný čas, pak ve většině případů končí léčba s úspěchem, proto je třeba dbát na prevenci a pravidelné kontroly.
Hana P., Olomouc, lékařka.
Správný životní styl jako odrazový můstek
Je třeba říci, že na onemocnění typu rakovina prsu v podstatě neexistuje žádný univerzální jídelníček zaručující, že Vás tato nemoc nikdy nepostihne. Tak tomu bohužel není. Jsou tu však rady a prověřené životní návyky snižující riziko onemocnění. Obecně lze tvrdit, že tato nemoc se vyhýbá pohybově aktivním ženám, které se snaží dodržovat vhodný jídelníček prospěšný pro celé tělo.
Omezit můžete například větší objem cukrů. Zároveň nepodceňujte riziko spojené s malým množstvím potravin. Rozhodně omezte alkoholické nápoje a zaměřte se na stravu bohatou na antioxidanty.
Rakovina prsu a kvalitní potraviny
Pojďme se ale pustit do výčtu potravin minimalizujícím rakovinu prsu. Typickým příkladem je broskev, mrkev, špenát, ale i brokolice. Zapomínat byste neměli ani na borůvky. Ty jsou mimo jiné dostatečným zdrojem vitamínu C. Kromě nich si můžete v patřičné dávce dopřávat také ostružiny, černý rybíz a podobně.
Co dalšího je vhodné konzumovat?
Mezi ostatní preventivní potraviny se řadí například losos, jehož součástí jsou především nezbytné omega 3 mastné kyseliny, včetně vitamínu D. Podceňovat byste neměli ani sílu a moc vlašských ořechů nebo takovou čočky a podobné luštěniny. Výjimkou nejsou ani fazole. Když tohle budete pravidelně jíst, možná se vyhnete nepříjemným statistikám uvedeným níže.
Věk | Index relativního rizika |
Méně jak 35 let | 0,33 |
35 až 44 let | 0,6 |
45 až 54 let | 1 |
Nad 54 let | 1,3 |
Na druhou stranu je třeba říci, že Česká republika patří k zemím s menším výskytem rakoviny prsu, a to především díky preventivním opatřením a pravidelným vyšetřením. I přesto je třeba si uvědomit, že o možnosti výskytu rozhoduje každá žena tak trochu svým vlastním přičiněním.
Rakovina prsu a žitné pečivo
Ve výčtu vhodných potravin můžeme ještě pokračovat. Opomenout nesmíme na pečivo, které by mělo být ideálně zhotoveno z žitné celozrnné mouky. Když jej konzumujete, rakovina prsu, respektive šance na její výskyt opět klesá. Nakonec si přečtěte i hodnotné odpovědi na níže uvedené otázky.
Tato zelenina obsahuje vysoké množství lykopenu a také betakarotenu.
Je obecně známo, že odpovídající množství vlašských ořechů zpomaluje růst rakovinotvorných buněk. Obvykle je udávána jedna hrst ořechů denně.
Brokolice je bohatá na sulforafan. Právě tato látka je velkým ničitelem rakovinotvorných buněk, protože je silným antioxidantem.
Pokud jde o onemocnění rakoviny prsu, pak je oceňován přínos látky zvané apigenin.
Je to způsobeno tím, že ženy v honbě za krásnější postavou snižují pravidelný příjem bílkovin, což nahrává rakovinotvorným látkám. Takže hubnout ano, ale tím správným způsobem.
Publikováno: 21. 12. 2020
Kategorie: Zdraví